top of page

Rozhovor s Lukášem Navarou ,, moje slovo za všech okolností platí, ikdyž je to Jean Reno"

Lukáš Navara, osoba svatebního světa, který vyniká svým stylem, humorem a zkušenostmi, jenž nasbíral nejen z českého svatebního rybníčku, ale i ze zahraničí.

U nás mu neřekneme jinak než ,, Pan Fotograf " , proč? Pro svatební magazin je osobou, jehož efektivnost a přesnost je neuvěřitelná, vždy navodí skvělou atmosféru a s ničím nemá problém.

Fotky Lukáše můžete znát jak z našeho instagramu tak hlavně z našich článků.


Vzhledem k tomu, že už s námi spolupracuje delší dobu a je naším ověřeným dodavatelem, Lukáše jsme pro vás vyzpovídali, abyste jej více poznali a popřípadě mu rovnou napsali, protože on je prostě skvělý! A abyste nám uvěřili, doporučujeme sjet o pár řádků níž a začíst se...


1. Můžeš se nám trošku představit?

Ahoj, moc rád. Jsem otec dvou úžasných dětí, manžel milované ženy, snílek a hlavně celoživotně fotograf. 😊Fotím, na co si člověk vzpomene. Hodně pro firmy portréty, hotely a interiéry. V neposlední řadě mám velkého koníčka, který mě už 20 let doprovází, a to je focení svateb. Svatby, ty mě prostě baví a miluji je.


2. Jak dlouho už fotíš?

Fotím už přes 20 let, vlastně už při škole jsem začal, a na to, že jsem se zasekl na 26 letech (smích), tak vlastně už od malinka.


3. Bylo za tvoji dlouholetou fotografickou dráhu něco, co tě překvapilo?

(Přemýšlí) Ty jo, to nevím. Já svoji práci mám opravdu hodně rád a neberu ji ani jako práci, navíc miluji práci s lidma, a tím pádem jsem se s každou překvapivou situací dokázal vypořádat. Takže pokud nějaké takové situace byly, tak to nebylo nic závažného.




4. Vzděláváš se dál, nebo už sis řekl, že to stačí? 😊

Teď některý večer jsme se potkali s kamarády a řešili jsme zrovna tohle téma. Mám touhu se celoživotně vzdělávat. Stále hledám něco nového a stále hledám inspiraci a učím se. Pokud chcete v něčem být lepší a lepší, tak je potřeba se pořád učit a vzdělávat. Technologie i programy na zpracování digitální fotografie jdou stále dopředu. 😊


5. S jakým nejvíc „crazy“ příběhem nebo nevěstou ses setkal?

Nevím, jestli je to úplně „crazy“, ale zážitků mám spousty.

Jeden je takový, na který rád vzpomínám a zanechal ve mně opravdu hodně. Jednou mi přišel mail, že by jedna produkce potřebovala nafotit nějaké herce. Bohužel jsem měl na ten den už domluvenou svatbu, tak jsem tomu moc nedával váhu a nabídnul jsem, že bych vše připravil a nechal to nafotit manželku, která je úžasná rodinná fotografka. Jenže jak se ten den blížil, tak najednou asi 4 dny před svatbou mi oznámili, koho potřebují nafotit. A vzhledem k tomu, že pokud si někdo se mnou domluví termín, tak přes to prostě nejede vlak, tak jsem se dostal do prekérní situace. Ta osoba byl herec Jean Reno. V tu chvíli jsem si řekl, že by mě to moc mrzelo, kdybych ho nemohl fotit já a hlavně se s ním osobně setkat u sebe v ateliéru.

Tak jsem to začal řešit. A první věc, co mě napadla, byla, že asi 15 km od ateliéru máme malé letiště, na svatbě mám být v 11 a focení má být od 8 do maximálně 9, takže pokud by to klaplo a já si domluvil helikoptéru, tak bych to mohl stihnout. Abych nezapomněl, ta svatba byla asi 3 hodiny autem od Olomouce. Nejdřív jsem zavolal nevěstě, jestli je vůbec možné na svatebním místě přistát. Byla trošku překvapená, ale shodou okolností ženich byl pilot, tak mi poradil. Náhoda? No nevím. 😊

Dopadlo to tak, že jsem Jeana Rena odfotil, sedl do helikoptéry a nechal se odvézt na svatbu. Tam si novomanželé stihli s vrtulníkem udělat pár fotek a letěl jsem zpět. Co vám budu vyprávět, nevydělal jsem vůbec nic, protože vše padlo na „taxík“, a ještě jsem doplácel, ale mám z toho alespoň zážitek na celý život.

Potom mám ještě jeden příběh, a to když se nám narodil náš syn Otík. Byl jsem celou noc u porodu a ráno v 6, když se narodil, já sedl do auta a jel na jižní Moravu na svatbu. 😊


Prostě když něco slíbím, tak to platí. 😊



6. Fotíš pouze v určitém regionu, nebo jsi ochotný dojet kamkoliv?

Jsem ochotný a rád dojedu kamkoli, a to myslím opravdu kamkoli. Fotil jsem svatby různě po světě a jsem rád, že můžu za svatbami cestovat.


Mám rád nová místa a nejvíc mě baví nečekané a nepřipravené lokality a místa.




7. Máš ke svým balíčkům i předsvatební focení?

Předsvatební fotografování je super věc na seznámení s páry a na to, aby se uvolnili už před svatbou. Myslím, že nás to hezky zcelí. Předsvatební focení není součástí balíčku, ale rád ho nafotím zvlášť. Navíc je to úplně skvělé mít předsvatební fotky na svatební web. A kdyby někdo chtěl, je možné se domluvit, že zaletíme třeba do Itálie anebo někam po Evropě a něco nafotíme.

Zážitek a vzpomínka v jednom. 😊

8. Co je pro tebe nejdůležitější, když se setkáváš se snoubenci?

Nejdůležitější je hlavně to, abych snoubencům seděl jako člověk, aby se se mnou cítili dobře. Stává se mi často a jsem za to moc rád, že když dojedu na svatbu, tak se mě lidé ptají, jestli se známe ze školy nebo z práce, že to vypadá, jako kdybychom se znali spoustu let.

A my se doopravdy vidíme úplně prvně nebo jsme si jen psali a volali. Je důležité být na stejné vlně a je potřeba, aby se jim líbila moje práce.


9. Je nějaká věc, kterou fakt nemáš rád?

Dršťková polévka (smích), jinak nic. 😊 Nevím, nic mě nenapadá.


10. Jak dlouho trvá dodání fotek ze svatby?

Na fotky si nechávám jeden měsíc. Chystám novomanželům ještě web pod heslem, protože ne vždy jsou z jednoho místa, aby se koukli na tištěné fotky a spoustu dalších věcí.

Hlavně mám v ceníku cca 150 fotek, které dodávám, ale není tomu tak vždy, je to i daleko více. Klidně i trojnásobek. A navíc potom dávat všechny fotky, které se ten den nafotí, to už se taky dneska moc nedělá.


Ale vždy říkám, že vzadu může sedět třeba babička, která se pěkně směje, ta fotka kompozičně nic moc, ale pro vás má velkou váhu.


11. Už máš obsazenou sezónu?

Sezóna se plní každým dnem, ale nějaké termíny tam ještě jsou. Budu moc rád, když mi napíšete na mail termín a já vám rád napíšu, jestli volno ještě je nebo ne. Pokud jsem obsazen, rád doporučím nějakého šikovného kolegu. Nebo aspoň vám nabídnu Fotky z Budky nebo Fotobus, pokud potřebujete.





12. Jíš na svatbách všechno, anebo jsi vybíravý?

Já jsem požitkář a jídlo je velkou mojí součástí. Jím skoro vše, snad krom té dršťkové.

Nejraději na svatbách mám svíčkovou, jsem král svíčkových. 😊 Mohl bych dělat odbornou porotu v MasterChefovi. 😊


13. Jedna vlastnost, která tě charakterizuje?

Jsem přátelský a mám rád dobrou náladu, jedna vlastnost. 😊


Už víte, proč ho máme tak rádi? Lukáš je nejen skvělý fotograf, ale má srdce na správném místě a do práce dává zkrátka víc jak 100%.


Doufáme, že se vám článek líbil, Lukášovi určitě napište a my se budeme těšit u dalšího!


Váš Svatebni magazin Moliere

Související příspěvky

Zobrazit vše

SLEDUJ NÁS KDEKOLIV JSI

bottom of page