top of page

MĚLA BYCH MÍT SEZNAM SVATEBNÍCH DARŮ? - 9 zbořených mýtů...

Jste tak dobří v tom, že nám přesně říkáte, co potřebujete, abyste si usnadnili život při plánování svatby. Když jsme se Vás zeptali, zda zvažujete seznam dárků, měli jsme skvělou zpětnou vazbu. Jsme a vždy jsme byli toho názoru, že seznamy svatebních darů jsou fantastickou pomůckou pro páry. Pokud byste se zeptali kohokoli v našem týmu, zda by měl seznam dárků, dostali byste jasné ANO! Ve skutečnosti někteří z nás (tedy já), kteří tyto funkce sestavují, tráví příliš dlouho prohlížením produktů s přáním, aby je mohli přidat na seznam dárků (Le Creuset Calm Collection I'm looking at you). Ale jak zjistíte z mýtů, které jsme vyvrátili níže, existuje spousta mylných představ o seznamech dárků. Ne, není nezdvořilé ukazovat hostům na věci, které byste skutečně chtěli. A ne, nemusíte si jen vybrat nádobí. Ale níže se ponoříme do problému, abychom Vám poskytli veškeré informace, které potřebujete, abyste se mohli sami rozhodnout. Ujistěte se, že náš článek dočtete až do konce. Vypořádali jsme se s každým mýtem v seznamu svatebních darů, na který jsme narazili, takže je pravděpodobné, že Vaše otázka je zodpovězena níže.

NENÍ TO TROCHU TROUFALÉ MÍT SEZNAM SVATEBNÍCH DARŮ? Jakmile vaši hosté obdrží nádherně napsanou pozvánku, můžete se vsadit svůj, že jakmile přejdou od radosti z pozvání, budou přemýšlet o následujícím... Ubytování, cestovní plány, oblečení a dárek. Většina párů ráda poradí s ubytováním nebo cestováním. Ale jeden jistý způsob, jak snížit stres hostů, je poskytnout jim seznam dárku, ze kterých si mohou vybrat. Pokud jste někdy čelili nakupování svatebního daru, aniž byste věděli, co manželé vlastně chtějí, pochopíte, že to může být přinejmenším skličující. Díky seznamu dárků si Vaši hosté mohou vydechnout, vybrat si něco, o čem vědí, že to opravdu chcete, a pak se pustit do dalšího nejtěžšího úkolu... Jejich oblečení.

Fotograf: Veronika Anýžová, Místo: Rekovice

UŽ SPOLU BYDLÍME A MÁME VŠE, CO POTŘEBUJEME. Pokud jste spolu nějakou dobu bydleli, možná budete mít domov plný všech nezbytností. To by Vám nemělo bránit mít seznam svatebních darů. Docela často, když začínáte, kupujete věci, které jsou skvělé pro začátek, ale čas se na nich podepíše. Toto je šance osvěžit a upgradovat své současné věci. Nejde jen o to, co „potřebujete“, ale také o to, co by se Vám líbilo. Zájmy a koníčky Vám také mohou pomoci utvářet seznam svatebních darů. Váš seznam může být sbírkou všech věcí, které odrážejí Vás jako pár. Možná budete chtít přidat nová prostěradla. Jste ale také labužník nebo máte chuť založit si vlastní kolekci vín? Věděli jste, že do seznamu dárků můžete přidat i gurmánská jídla a vína? Chtěli byste, aby Vaši hosté přispěli na dárek, který by vyvolal vzpomínky na váš den? Jako krásné umělecké dílo nebo životní zkušenost, kterou jste vždy chtěli.

Fotograf: Sandra Bartoš, Místo: Rekovice

ŽÁDAT O VÍCE VĚCÍ NENÍ PŘÍLIŠ EKOLOGICKÉ. Seznam svatebních darů může být Vaší šancí vybrat si udržitelnější a eticky vyrobené produkty, které jsou často dražší než jejich levnější a méně kvalitní protějšky. To neznamená, že byste měli vyhodit všechen svůj současný majetek, abyste uvolnili místo novému, ale pokud jste nedávno změnili životní styl, abyste snížili množství odpadu, některé produkty, které Vám s tím mohou pomoci, mohou být docela drahé. Například obal z včelího vosku je mnohem dražší než nádoba Tupperware. Ale za perfektní cenu pro každého hosta, který Vás chce obdarovat. A zároveň Vám pomůže přejít od plastů k přirozenějším alternativám. Pokud položky, které vyměňujete, jsou stále funkční, nezapomeňte je vhodným způsobem darovat.

NECHCI, ABY MI HOSTÉ KUPOVALI HROMADU VĚCÍ, KTERÉ NECHCI. Mít seznam dárků Vám umožní přijímat dárky (bez bolestivé části pokladny na konci) sestavením seznamu přesně toho, co a kolik z každé věci byste chtěli. Poté je hostům předán seznam věcí a zážitků, které jste si vybrali. Nemohou se zdvojnásobit (pokud si to nepřejete). A nejmodernější služby seznamů dárků Vám umožní naplnit Váš seznam směsí čehokoli, co chcete. Některé produkty a třeba také líbánky nebo i peněžní příspěvky. Vaši hosté si pak mohou svobodně vybrat z těch věcí, které jste zadali.

CHCEME JEN, ABY NAŠI HOSTÉ PŘIŠLI A MĚLI SE DOBŘE, NECHCEME ABY NÁM NĚCO DÁVALI. Mnoho párů si řekne, že žádné dárky nechtějí a že stačí přítomnost jejich hostů. Ale většina párů by také souhlasila s tím, že by je ani ve snu nenapadlo zúčastnit se svatby, aniž by přinesli dárek. Pokud neplánujete a neumožníte svým hostům přinést milé dárky, stejně se s tím budete muset vypořádat. Uvolněte tlak na sebe a své hosty tím, že budete mít seznam dárků. Do svého seznamu můžete načíst cokoliv chcete, produkty pro Váš zahradní projekt, peněžní příspěvky na vylepšení domova, charitativní příspěvky nebo cokoliv jiného.

Fotograf: My Pretty Photography, Místo: Zámek Boskovice, Celá inspirace zde: MADAME CHIC

PLÁNOVÁNÍ SVATBY JE UŽ TAK HEKTICKÉ. NECHCI DĚLAT DALŠÍ VĚC. Co byste raději udělali? Posaďte se a projděte si, jak znovu vytvořit seznam hostů, nebo vyrazit na virtuální nákupní horečku se svou polovičkou a vyplnit si seznam přání, které byste naprosto milovali? Vytvoření seznamu dárků je dost možná tím nejzábavnějším a nejpříjemnějším kouskem svatebního plánování, jaký existuje. Považujte to za přestávku od toho, co musíte dělat, a přitom ve skutečnosti společně dělejte něco produktivního. Také se vyhnete náporu reakcí na texty s dotazem „Rád bych vám sehnal něco, co opravdu potřebujete, nějaké nápady?“.

BOJÍM SE, ŽE ZMĚNÍME NÁZOR A NAKONEC ZŮSTANEME U VĚCÍ, KTERÉ NECHCEME. Máte štěstí, že některé služby seznamu svatebních dárků Vám umožní vyměnit a přepnout na vaše produkty před potvrzením objednávky. Při vytváření seznamu se tedy nemusíte stydět. Je velmi flexibilní. Pokud vás znepokojuje možnost provádět swapy, ujistěte se, že jste si vybrali jednu ze služeb seznamu dárků z tohoto příspěvku , která to umožňuje.

Fotograf: Kata Malinká

TAKŽE SEZNAMY DÁRKŮ JSOU ZDARMA? V ČEM JE HÁČEK? Většina možností seznamu dárků je pro pár zdarma. V tomto příspěvku se můžete dozvědět více o výhodách a nevýhodách každé služby seznamu dárků . Ale v zásadě společnosti s dárkovým seznamem dostávaly provizi přímo od dodavatelů produktů. Náklady na Vás nejsou přeneseny a ceny za produkty zůstávají stejné. Obvykle se poplatek vztahuje buď na pár, nebo na hosty, když přispíváte v hotovosti, ale obecně není vyšší než 2 %, což znamená, že pokud vám host daruje 50 Kč, zaplatí 51 Kč na pokrytí poplatku ve výši 2 %. U některých seznamů dárků je tento poplatek převzat z celkového zůstatku páru v hotovosti nebo příspěvků na líbánky před uvolněním finančních prostředků.

JAKÝ SEZNAM SVATEBNÍCH DARŮ BYCHOM SI MĚLI VYBRAT? A v této souvislosti jsme za Vás udělali i tuto práci. Porovnali jsme top 5 seznamů svatebních darů, které nabízejí produkty i příspěvky, The Wedding Shop , Prezola , The Wedding Present Company , Amazon a John Lewis . Můžete si tedy vybrat tu, která vám jako páru nejlépe vyhovuje, a začít načítat seznam přání se všemi věcmi, které máte rádi.

Fotograf: Stanislava Tylmanová, celá inspirace zde: ÚTĚK DO PŘÍRODY


Jsme rádi, že Vám můžeme pomoci v problematice svatebních darů. Chápeme, že může být někdy složité říct si o nějaký dar ale snad Vám naše tipy pomohou a svoji svatbu si užijete a budete mít radost z dárků které si přejete a které Vám také připomenou ty krásné společné chvíle.


Váš svatební magazin Moliere

Související příspěvky

Zobrazit vše

SLEDUJ NÁS KDEKOLIV JSI

bottom of page