top of page

NÁPOJE na svatební den

Je to tady, budeme řešit nápoje pro Váš svatební den. Doporučujeme zjistit, jaký alkohol preferují Vaši svatebčané. Někdo má rád víno, jiný zase pivo a někdo nepije vůbec. Tyto informace jsou pro sestavení Vašeho "pitného menu na svatbu" velice důležité. Na svatbě je dobré se držet hesla, že by alkohol za žádných okolností neměl dojít.

Fotograf: Veronika Anýžová, Prosecco: Love Prosecco, Svatební šaty: Svatebni salon Veronica, Oblek: Moliere Store


Při výběru zvažte roční období. Pamatujte, že konzumaci alkoholu významně ovlivňuje teplota. Na letní svatbě venku počítejte s větší spotřebou piva a vína (víno často ve formě střiku). Extrémně vysoké letní teploty také obvykle znamenají nižší spotřebu tvrdého alkoholu. Podobně přemýšlejte o výběru alkoholu na tematických svatbách. Mnoho firem nabízí mobilní bar se stáčeným frizzante a výběrovými lahvemi prosecca a tím máte možnost, jak ohromit vaše hosty.

Fotograf: Kati Malinká, Alkohol: Alko house


SLADĚNÍ VÍN A KOKTEJLŮ S JÍDLEM A JEDNOHUBKAMI – NA ITALSKÝ ZPŮSOB

Výběr vína s jídlem může být náročné, zvláště pro ten nejdůležitější den ze všech, Váš svatební den. Cílem je pokusit se vyvážit základní složky jídla i vína tak, aby se spíše doplňovaly, než aby se přehlušily. Mnoho druhů vína se vyvinulo tak, aby doplňovaly kuchyni svého regionu. To platí o italských jídlech a vínech, které jsou úzce spjaty s každým z jeho jednotlivých regionů. Ale hlavní věc, kterou je třeba si zapamatovat je, že sladění jídla a vína je o osobní chuti a požitku. Pokud máte Vy a Vaše snoubenka rádi konkrétní kombinaci – pak je to ta pravá pro Vás. Abychom Vám pomohli vybrat vína a koktejly, které Vám a Vašim hostům poskytnou největší požitek, zde je pár doporučení.

Fotograf: Lukáš Navara, Alkohol: Alko house, Tiskoviny: Zuza Design


WELCOME DRINKY

Welcome drink neboli - Nápoj na uvítanou, to je příležitost hosta osobně přivítat, prohodit s ním pár úvodních slov, hosty buď vítají družičky, svědek, nebo případně samotný ženich.

Na welcome drink se nejčastěji používá sekt, šampaňské, nebo například prosecco. Prosecca s italským uzeným masem a sýry, které si hosté mohou vychutnat před nebo po obřadu. Prosecco pochází ze severovýchodní Itálie, kde se vyrábí světle konzervovaná masa, jako je Porchetta a Proscuitto di Parma a většina italských kozích sýrů. Takže pro jemné jednohubky vyzkoušejte lehké Frizzante Prosecco. Pro těžší nebo pikantnější jednohubky se poohlédněte po sektu, který osvěží Vaše patro štiplavými bublinkami jako šumivé víno z Asti z Piemontu. Skvělým příkladem je Araldica, která je svěží a šťavnatá a povzbudí chuť Vašich hostů. Bellinis je osvěžující koktejlová varianta pro Vaše svatební hosty. Skládá se z broskví a bílého suchého šumivého vína.

Fotograf: Kati Malinká, Prosecco: Prosecco Popler



SVATEBNÍ JEDNOHUBKY

Jak sladit vína se svatebními chuťovkami? I když to opravdu záleží na osobním vkusu, některé kombinace fungují tak dobře, že jsou až pravidlem: Hovězí maso Pro steaky nebo vzácný rostbíf hledejte silné tříslovinové červené víno, jako je Barolo nebo Brunello di Montalcino. K masovým kuličkám nebo pokrmům na bázi rajčat se velmi dobře hodí vína Dolcetto nebo Barbera. Ryba Pinot Grigio je fantastická a spolehlivá volba pro ryby. Pokud podáváte měkkýše, zvažte Prosecco nebo ještě lépe čerstvé křupavé Vernaccia di San Gimignano z Toskánska, jako je Castello di Montauto, které je bohaté a krémové se slabým bylinkovým aroma. Jehněčí Barbaresco má menší produkci než Barolo, ale to znamená, že získáte ty nejlepší hrozny Nebbiolo. Vepřové Barbera nebo Pinot Grigio se dobře vyvažují s lehčími chutěmi, které se hodí k pečenému nebo dušenému vepřovému masu. BBQ Pro pocit fantastické středomořské BBQ grilovaného masa a zeleniny, které si vychutnáváte na slunci, spárujte s růží, jako je Sentina Pinot Grigio Rose, která má tóny jahod a červených bobulí.


PROSLOVY A PŘÍPITKY Nejlepší při proslovu nebo přípitku je samozřejmě šumivé víno, které se používá jako nápoj při příjezdu a před hlavním menu. Výše doporučená Araldica Asti Spumante je skvělá volba pro toasty. Skvělá volba je Modella Prosecco Spumante Magnum, což je vynikající a pěnivé Prosecco v ohromující kvalitě. lahve magnum, které dodávají vzhled luxusu za dostupnou cenu!


Fotgoraf: Veronika Anýžová, Alkohol: Alko house, Svatební šaty: Svatebni salon Veronica, Oblek: Moliere Store


KOLIK VÍNA MUSÍM OBJEDNAT? Velká otázka! Pojďme si to rozebrat do několika základních pravidel, která by to měla usnadnit a méně stresovat. – Jedna láhev vína = 5 porcí – Jedna bedna vína = 12 lahví (tedy 60 porcí na bednu) – Jedna 750ml láhev lihoviny nebo likéru = 30 standardních dávek (25ml každý) – Jedna láhev piva = 1 porce – Povolte 2 sklenky sektu na hosta na uvítací drink, 1 na hosta na toasty. – Pokud podáváte pouze pivo a víno, naplánujte si 20 % piva, 80 % vína. – Pro plný bar povolte 20 % lihovin, 15 % piva, 65 % vína. Bezpečným přístupem je umožnit 1 porci na hosta za hodinu recepce. Někteří hosté budou pít více, někteří méně, ale to by mělo být více než dost. Takže pro 100 hostů na obřad v 15:00 a recepci končící o půlnoci (7 hodin servírování alkoholu) povolte použít 700 porcí jako: – 140 piv (20 %) – 560 porcí vína (80 %), což je 112 lahví, takže si pro jistotu objednejte 10 beden na 120 lahví.

Objednávka vína by měla být rozdělena na šumivé, bílé a červené podle toho, co jste pro své menu zvolili.


Fotograf: Kati Malinka, Skleničky: Prosecco Popler


K pitnému režimu patří také nealkoholické nápoje, které jsou důležité na letních svatbách. Doporučujeme vodu s citronem (i jako doplněk k vínu), vodu s mátou, domácí limonády (malinová, okurková, apod.), Jsou to příjemné a osvěžující nápoje, které potěší každého svatebního hosta a výhodou je i jejich jednoduché doplnění a levné pořizovací náklady.


Fotograf: Kati Malinka, Alkohol: La Perla

PŘÍKLAD SVATBY S 80 SVATEBNÍMI HOSTY, KOLIK TOHO V PRŮMĚRU VYPIJÍ?

Při celodenní svatbě s 80 svatebními hosty budeme potřebovat 40 x 0,7 vína, 300l piva, 15l tvrdého alkoholu, 40l míchaných nápojů (cuba libre, bacardi&coke, apod.) a 100l nealkoholických nápojů (voda, limonády, coca-cola, apod.)


Přejeme Vám aby se výběr alkoholu povedl a všem aby chutnalo. Je lepší mít o nějakou láhev navíc než aby se potom nedostávalo. Co bude přebývat můžete klidně rozdat Vašim svatebním hostům.

Tak zase příště u dalšího článku.


Váš Svatební magazin Moliere


Související příspěvky

Zobrazit vše

SLEDUJ NÁS KDEKOLIV JSI

bottom of page