top of page

Jak vybrat zásnubní a snubní prsteny

Den D, významný mezník v životě muže a ženy, den kdy si oba přejí splynout v jedno, oslavit svoji lásku a nový začátek a to symbolizují snubní prstýnky. Tyto hladké či zdobené kroužky jsou s lidstvem spjaty od nepaměti – snad proto, že vyjadřují stejné hodnoty a to spojení dvou lidí, věrnost, lásku a vzájemnou podporu. Kruh je symbol bez konce a začátku - symbolizuje věčnost.


Uvědomujeme si, jak je to důležité a vůbec ne jednoduché, tak se zaměříme na to, jak se v tom zorientovat.


Zásnubní a snubní prsten: Samek Diamonds, Fotograf: Kateřina Malinká Fotografie


ZÁSNUBNÍ PRSTEN

Tradičně je to prsten, který má dominantní drahokam a jednoduchý, ne příliš zdobený kroužek, který nosí žena na prsteníčku levé ruky.


Už staří Egypťané a později i Římané věřili, že z prsteníčku vede žíla až do srdce.

Na zásnubním prstenu bývá nejčastěji zirkon, ale poslední dobou se investuje i do diamantu. Safíry, rubíny, smaragdy a dokonce i opál se ve světě zásnubních prstenů stávají rychle populárními.


V každém případě – výběru a fantazii se meze nekladou. Stále více žen touží i po barevných drahokamech a nezůstává ani u jednoho kamene, záleží na stylu a zaměření i symbolice. Další důležitá otázka je, jestli přítelkyně nosí spíše zlato nebo stříbro. Podle toho budete vybírat i materiál, ze kterého je prsten vyroben. V módě je nyní i velmi populární růžové zlato.


TIP PRO MUŽE

Pokud má např. vaše nastávající většinu šperků ve stříbře, budete vybírat prsten ze stříbra nebo ještě lépe z bílého zlata (je pevnější a na rozdíl od stříbra nemá tendenci černat).


Zásnubní a snubní prsten: Samek Diamonds, Fotograf: Veronika Anýžová Fotografie

Zásnubní a snubní prsten: Samek Diamonds, Fotograf: Veronika Anýžová Fotografie

Zásnubní a snubní prsten: Zlatník Stoch, Fotograf: Veronika Anýžová Fotografie


ZÁSNUBNÍ SETY

Na první pohled by se mohlo zdát, že zásnubní sety jsou pro pohodlné lenochy a muže bez fantazie. Nedejte však na tento dojem, neboť tyto sady evokují vytříbený vkus a zakázkovou výrobu. Dříve se zásnubní a snubní prsteny vždy pořizovaly zvlášť a nevěsta při svatebním obřadu vyměnila zásnubní obroučku za tu snubní, kterou pak nadále nosila samostatně.


Dnešní ženy však často neodolají kráse zásnubních prstýnků a touží je navlékat na prsteníček i po svatbě. Ženich je zároveň postaven do role, kdy pořizuje oba kroužky a kdy musí vynaložit značné úsilí, aby sehnal dva ladicí prsteny.

Pátrání po každém kroužku zvlášť, může být celkem časově i finančně náročné. Zásnubní set dle nejjednodušší definice tvoří zásnubní prsten a odpovídající snubní kroužek pro nevěstu. Oba kousky se vyrábějí tak, aby spolu ladily. Součástí sady však není obroučka pro ženicha.


CO JE POTŘEBA PŘI ROZHODOVÁNÍ ZVÁŽIT

  • Finanční situace – sami nejlépe budete vědět, kolik si můžete dovolit a kolik jste ochotni investovat.

  • Představa vaší přítelkyně – také už asi dávno víte, jestli vaše milá přikládá dárkům a jejich ceně velký význam nebo jí na takových věcech tolik nezáleží.

  • Jak často bude partnerka prsten nosit – pro každodenní nošení je dobré vybírat odolné materiály a kvalitní provedení.

  • pokud Vás vaše drahá opravdu miluje, je úplně jedno, kolik Vás prstýnek stál.


Zásnubní a snubní prsten: Brilas, Fotograf: Kateřina Malinká Fotografie

Zásnubní a snubní prsten: Snoubeni, Fotograf: Kateřina Malinká Fotografie


SNUBNÍ PRSTENY - VYBÍREJTE Z DESÍTEK TÍSÍCŮ

Svatební trh s prstýnky jenom kvete a obchodníci vás zahlcují svojí nabídkou, doporučením a rady proč právě oni. Pak jsou tady zlatníci, kteří vyrábí jedinečné skvosty na přání. Při návštěvě zlatnictví se obvykle setkáte se stejným typem vzorů zásnubních prstenů, od diamantového brusu až po tvar pásku.


Tyto tradiční prsteny zůstanou vždy nadčasové; nicméně v roce 2022 se říká, že páry budou hledat neobvykle krásné zásnubní prsteny, které se vymykají normálu.


Sedněte si s partnerem a zvažte, co od snubních prstenů očekáváte, kolik peněz hodláte investovat a srovnejte si všechna pro a proti. Na základě seznamu se Vám podaří zúžit výběr z několika tisíc rozličných kousků na pár desítek modelů. Podaří-li se Vám definovat, po čem Vaše srdce baží, máte napůl vyhráno.

Myslete na to, že šperk budete nejspíše nosit každý den. Jste sportovní typ nebo umělec, pracujete venku nebo v kanceláři, to vše by se mělo odrazit ve Vašem výběru. Pokud Váš život překypuje činorodostí a přemírou aktivit, nebojte se investovat do platiny, jejíž mimořádnou trvanlivost budete i po pár letech zajisté obdivovat (kov se neopotřebuje).


Zásnubní a snubní prsten: Prsteny Štauder, Fotograf: Veronika Anýžová Fotografie


ZÁLEŽÍ NA KVALITĚ

Kontrola kvality je nezbytná u všech prstenů, nejen u těch svatebních. Ujistěte se, že šperku nechybí ochranná známka výrobce a puncovní značka. Při nákupu snubních prstenů obdržíte šperky v elegantních dárkových krabičkách a v balíčku by nemělo chybět kromě čistících hadříků i náležité certifikáty a řádně označené obroučky.


KLASICKÉ ZLATÉ SNUBNÍ PRSTENY

Pokud patříte mezi vyznavače jednoduchosti, minimalismu a čistých linií, pak nezdobené klasické zlaté snubní prsteny, budou tím pravým pro Váš velký den.


  • Žluté zlato ve Vás podpoří milovníka historie, rodinného dědictví a odkazu staletí, protože to byl jistě prstýnek z tohoto kovu, který si u oltáře vyměnili vaši rodiče či prarodiče.

  • Bílá variace zase jde do popředí kvůli kombinaci se stříbrnými šperky a oblíbili si ji i muži. Líbí se jim totiž nenásilný odstín bílého zlata, který snadno splyne s jejich životním stylem.

  • Růžové zlato, jehož tón určuje množství přímísené mědi, nás fascinuje a dostává se do dnešních trendů. Podlehnou mu spíše dámy, silně tradičně založeným mužům totiž může připadat trochu zženštilé.

Jednoduché a hladké prsteny lze oživit drahokamy či drobnými rytinami, pískováním a dalšími detaily.


Zásnubní a snubní prsten: Brilas, Fotograf: Kateřina Malinká Fotografie


ETERNITY SNUBNÍ PRSTENY

Muži se občas rozhodnou vyjádřit svoji touhu spojit navěky život s jedinou ženou eternity prstenem, který je posetý po celém obvodu brilianty či drahými kameny nebo half eternity s brilianty po polovině obvodu, které se hodí i na výročí svatby či významný milník ve vašem společném životě.


Muži pak často volí hladký nezdobený kroužek z ušlechtilého kovu. Pro svoji princeznu však chtějí to nejlepší a tím eternity kroužek samozřejmě je: vždyť slib nesmrtelné lásky se skví již v jeho názvu.


Kombinace zdobené dámské obroučky a hladký pánský prsten se stávají stále oblíbenějším kompromisem, uspokojí jak nevěstu, která touží po zdobené variantě, tak muže kteří dávají přednost jednoduchosti.

SNUBNÍ PRSTENY Z KOMBINOVANÉHO ZLATA

Hledáte-li něco jednoduchého, ale přesto výjimečného, přímo na vás čekají snubní prsteny z kombinovaného zlata. V těchto modelech objevíte ne jeden, ale rovnou dva odstíny zlatého kovu, které se perfektně doplňují a vytváří okouzlující barevné spojení.


Zvolit můžete hladký styl bez doplňujících kamenů nebo vsadit na třpyt a vybrat kousek s jasnými diamanty.


Modely z kombinovaného zlata představují nejen moderní a nevšední výběr, ale taktéž vám mohou vytrhnout trn z paty v případě, že se nemůžete shodnout, se svou drahou polovičkou, na tom pravém odstínu zlata.


Muž chce bílou klasiku, zatímco žena romantickou růž? Není nic jednoduššího, než zvolit kombinované zlato – nádherný kompromis, který znázorní Vaše jedinečné osobnosti.

Zásnubní a snubní prsten: Brilas, Fotograf: Kateřina Malinká Fotografie


NETRADIČNÍ SNUBNÍ PRSTENY

Pokud jsou vaše požadavky na snubní prsteny náročnější, atypickým modelem vyjádříte opravdovou jedinečnost Vašeho manželství a na Vaší ruce ho rozhodně nikdo nepřehlédne.


Zpracování a použití netradičních materiálů snubních prstenů ,často vévodí vzorovaný povrch, nevšední gravír nebo rovnou speciální tvarování.


Design kroužků může odkazovat ke společným zájmům či jen podtrhovat originalitu vašich osobností.

Jedinečně stvořené modely jsou opravdovým estetickým zážitkem, se kterým snoubenci vykročí z davu.


SNUBNÍ PRSTENY S VŮNÍ ORIENTU - DAMAŠKOVÉ

Struktura damaškové oceli je pastvou pro oči, jedná se o vůbec nejvzácnější materiál středověku. Ve snubních prstenech z damaškové oceli,žije dávné kovářské mistrovství. Její výroba není vůbec brnkačka. Charakteristické kresby vznikají až po mnoha hodinách pečlivého tavení, kování a překládání různobarevných plátů oceli. Šperky tak mají podobné vlastnosti jako prsteny z chirurgické oceli. Damaškové šperky nebudou jen ozdobou ve svatební den. Vydrží vám s partnerem po celý život!


PLATINOVÉ SNUBNÍ PRSTENY

Nezničitelná stříbřitě šedobílá platina učarovala krále i císaře. Šperk promítá vlastnosti drahého kovu – odolnost, pevnost a výjimečnost. Opravdové unikáty představují dvojice prstenů, kdy obyčejnou pánskou obroučku doplňuje užší dámská variace důmyslně dozdobená jedním či více diamanty. Kamínky svým osobitým zasazením přitáhnou pozornost, ale nenaruší celkovou lehkost a jemnost kroužku.


Zásnubní a snubní prsten: Vizu Art, Fotograf: Kateřina Malinká Fotografie

Zásnubní a snubní prsten: Brilas, Fotograf: Kateřina Malinká Fotografie


VINTAGE SNUBNÍ PRSTENY

Propracované a jemné zdobení, nádech starých časů a třpyt drahých kamenů. Pokud je Vám tento výčet blízký a při jeho představě si vybavíte svůj dokonalý snubní kroužek, vsaďte na vintage snubní prsteny. Působivé a bohatě zdobené obroučky, se hodí pro všechny nevěsty s romantickým duchem. Muži v tomto případě volí většinou hladký kroužek. Společně pak tvoří dokonalou dvojici, stejně jako Vy dva.


PRSTENY NA MÍRU, NIC NENÍ NEMOŽNÉ

V neposlední řadě tu máme zásnubní a snubní prsteny na míru. Najděte si obrázek, vyberte materiál, barvu a to vše podle vašich představ. Tím, že navrhnete jedinečný kousek, jistě zaujmete. Každý kousek je originál a nikdo jiný ho nemá.


Prsteny vyrobené na zakázku jsou důkazem vyjímečnosti Vaší lásky, kterou žádná sériová výroba nedokáže zachytit.


Snubní prsteny jsou připomínkou Vaší lásky a taky jasným viditelným znakem, že vaše srdce patří jen tomu druhému a proto věříme, že Vám tento článek usnadnil výběr Vašich snubních prstenů.


Váš svatební magazin Moliere


Související příspěvky

Zobrazit vše

SLEDUJ NÁS KDEKOLIV JSI

bottom of page