top of page

Jak vybrat místo na svatbu

Výběr místa svatby je ta nejtěžší část svatebního plánování. Musíte zvážit několik kritérií. Místo musí vyhovovat oběma vašim rodinám, kapacita a vybavení, styl a umístění. Abychom Vám pomohli, přišli jsme s praktickým dvoufázovým průvodcem. Jsou tu otázky, které si musíte položit a pečlivě zvážit. Tak si vezměte šálek kávy, udělejte si pohodlí a pojďme si popovídat o místech...


PRVNÍ FÁZE: CO je to hlavní

Než začnete cokoliv hledat, musíte vědět, kolik svatebních hostů plánujete a jaký je váš rozpočet. Výběr místa se od toho odvíjí a v případě, že máte nějaké vysněné místo, hraje v tom roli počet hostů. Některá místa nemají uvedenou cenu za pronájem, je k dispozici na dotaz. Pokud neřešíte finance, je to jednodušší.



DRUHÁ FÁZE: Deset nejčastějších otázek, které potřebujete znát při hledání místa

Jakmile budete mít vyřešený počet hostů a finanční rozpočet, můžete začít hledat! V našem magazinu je seznam doporučených a oblíbených míst a Vy si tak vyberete Vaše jedinečné místo na svatbu.



1. Ubytování hostů

Postarat se o ubytování byste měli zejména v případě, že se jedná o svatbu na odlehlejším místě. Pokud Vaše místo ubytování nabízí, uveďte tuto informaci už v rámci svatebního oznámení (např. na dodatkové kartičce). Nebojte se uvést podrobnosti vč. ceny za pokoj/lůžko, jenž budou k dispozici, pokud o ně hosté budou mít zájem. Ubytování nejbližší rodině (zejména rodičům a prarodičům) se však hodí uhradit.


Pravděpodobně to budou oni, kteří Vám na svatbu nejvíce přispějí. Pokud je v okolí Vašeho svatebního místa víc možností pro ubytování, zmiňte je v pozvánce. V takovém případě už budete mít na starosti jen ubytování nejbližší rodiny (se kterou se navíc můžete domluvit).


2. Obřad a oslava na jednom místě

V případě občanských sňatků se může odehrát obřad i oslava na jednom místě. Církevní sňatky jsou uzavírány zpravidla v kostelech a oslava musí logicky probíhat jinde. Určitě zvažte dojezdovou vzdálenost.

Výhodou oslavy a obřadu ve stejném místě jsou prakticky nulové přesuny. Pokud je k dispozici i ubytování, tak hosté přijedou na začátek obřadu a odjedou až následující den.

Místo: Orea Congress Hotel Brno, Fotograf: Lukáš Navara, Výzdoba a květiny: Salon Veronica Dekor

3. Na jak dlouho je pronájem prostor?

Od kdy do kdy budete mít k dispozici pronájem prostor. Bude zde obsluha po celou dobu nebo ne? Do kdy máme možnost zde zůstat. Vše si zjistěte.


4. Co přesně zahrnuje cena pronájmu místa ?

Ujistěte se, že přesně víte, za co platíte. Některá místa můžou nabízet další služby, jako je catering, koordinace, výzdoba. Zeptejte se na otázky, které vás zajímají, než smlouvu podepíšete.


5. Seznam preferovaných dodavatelů a musím je využít?

Některé hotely, penzióny a jiné prostory k pronájmu spolupracují s vybranými dodavateli, jako jsou dekoratéři, floristé, cateringové společnosti, cukráři a vizážisté. Zjistěte, zda s nimi musíte spolupracovat.


6. Existují nějaká omezení hluku?

Pokud plánujete velkou párty, pak musíte vědět jaké je omezení hluku a decibelů je ve Vašem místě svatby.


7. Kdo je zodpovědný za úklid svatby a odvezení odpadu?

Uklízet po večírku, natož po největší párty Vašeho života je dost náročné. Pokud to nechcete řešit, vyberte

si místo, kde je tým, který se o to postará.


Místo: Rekovice, Fotograf: Veronika Anýžová, Svatební šaty: Marmott Dress



8. Jak je to s alkoholem, účtujete korkovné?

V případě, že budete chtít na svatbě podávat vlastní alkohol ve větším množství, je třeba záležitost projednat předem. Z Vaší strany je třeba mít jasno, zda chcete zajistit pouze část nebo kompletní výběr alkoholu na svatbu. Poté je zapotřebí zjistit, zda Vámi vybrané místo vůbec umožňuje absolvovat svatbu s vlastním alkoholem a projednat podmínky, za kterých můžete mít vlastní alkohol.


9. Ohňostroj na svatbě?

Může být skvělou třešničkou na dortu a završením Vašeho svatebního veselí. Žadatel ohňostroje sice nemá ohlašovací povinnost, nicméně doporučuje se nahlásit úmysl pořádání ohňostroje (i u malých zahradních ohňostrojů určených pro vlastní odpálení) na místním obecním úřadě. Myslete však na zabezpečení a svěřte vše odborníkům.


10. Zahrnuje nabídka DPH?

Ujistěte se, že konečná cena je i s DPH, ať nejste nemile překvapeni.


Místo: Dům u parku, Fotografka: Veronika Anýžová, Výzdoba: Dana Žeravíková, Květiny: Květiny Bouzov


Přejeme Vám, aby se Vám výběr místa povedl. V krásném prostředí si svojí svatbu nejen užijete, ale také Vám zůstanou neopakovatelné zážitky a spousta překrásných fotografii.


Váš svatební magazin Moliere




Související příspěvky

Zobrazit vše

SLEDUJ NÁS KDEKOLIV JSI

bottom of page