top of page

Jak ušetřit peníze na svatbě

Máte sen o tom, jak má vaše svatba vypadat. Neomezený rozpočet však nemá mnoho párů. Jak to zařídit abyste neutratili příliš? Nemusíte se vzdát vysněných věcí, stačí trochu přemýšlet a vědět, jak ušetřit. Právě pro vás jsme připravili tento článek.


Máte-li před sebou zrovna plánování svatby, vezměte si tužku a papír a sepište si vše, co byste si ve svůj svatební den přáli. Napište si opravdu vše, co vás zrovna napadne. Na škrtání nepotřebného přijde čas později. Pamatujte, že čím větší práci na přípravách své svatby zvládnete sami, tím budou vaše výdaje nižší.




KDE UŠETŘIT - TIPY


1. MÍSTO

Hraje v tom velkou roli. Máte-li obřad, hostinu, párty s ubytováním na jednom místě, ušetříte čas i peníze. Můžete mít tak slevy i nějaké výhody. Pokud budete mít svatbu v centru města, kde jsou ceny vysoké nebo někde na okraji, vesnici nebo v přírodě, je to opravdu rozdíl.


2. DATUM

Zvolte si dobře roční dobu a den v týdnu a výrazně ušetříte. Nejdražší svatby jsou klasicky v létě a připlatíte si i za pátek a sobotu. Pokud zvolíte svatbu v romantické zasněžené zimě a v neděli určitě to bude stejně krásné.


3. PRSTÝNKY

Krásné snubní prstýnky nemusí být ze zlata, dobře vypadají i z chirurgické oceli, titanu nebo stříbra. Pokud chcete ušetřit, nechte si je vyrobit ze starých zlatých šperků.


4. ŠATY

Jednou z možností je nechat si ušít šaty na míru. Jednoduché svatební šaty nevyjdou tak draho a opět je po svatbě můžete prodat. Pokud máte šikovnou švadlenu ve svém okolí, určitě se za ní zastavte váš nápad zkonzultovat. Některé nevěsty si šaty koupí hotové a po svatbě je pak prodá. Pokud chcete mít šaty z půjčovny, projděte si víc salonů a jejich cenové nabídky. Často se liší i o několik tisíc. Mnoho peněz můžete ušetřit i nákupem šatů na bazárcích, kde jich jsou opravdu hromady a velmi krásné a nezničené. Šaty z druhé ruky koupíte klidně už za 2000 Kč.


5. SVATEBNÍ HOSTINA A CUKROVÍ

Určitě chcete své hosty dobře pohostit a pohladit jejich chuťové buňky. Navíc bez dobrého jídla není žádná dobrá svatba. Nikde není psáno, že musí mít hostina hromadu chodů a raut dalších sto druhů jídla. Někteří snoubenci to řeší tak, že nedělají vůbec žádnou hostinu, ale rovnou raut. Tím ušetří značnou sumu. Levnější variantou jsou i sezonní potraviny.

Okolo Velikonoc bude výhodné telecí či jehněčí, v letních měsících chřest a jahody a na podzim houby.

Pokud chcete klasickou hostinu, objednejte menší menu. A úplně nejlevněji vás vyjde dobrá grilovačka a pečené prasátko a k tomu sud piva. A to i z hlediska potřeby nádobí na svatební hostinu, jehož půjčení také není úplně zanedbatelná položka.

Dort - čím je vyšší, robustnější a zdobenější, tím je samozřejmě dražší. Další velkou položkou je cukroví, svatební koláčky a zákusky. Proč za ně utrácet spoustu peněz, když můžete poprosit kamarádky, babičky, tetičky, sestřenice a společně se domluvit na pečení. Určitě si při tom užijete spoustu zábavy a budete na to vzpomínat.


6. PITÍ NA SVATBĚ

Platit komplet pití pro všechny svatebčany může vás rozpočet natáhnout do astronomických částek. Vyberte raději podnik, který vám za symbolický poplatek dovolí dovézt si vlastní zásoby, nebo nechte hosty, aby si tvrdé pití platili sami. Ušetříte i tak, že si pro víno zajedete k vinaři, kde vás vyjde levněji než lahvované. Stejně tomu bude s pivem, pokud si koupíte bečku třeba přímo z pivovaru.


7. KVĚTINY A KVĚTINOVÁ VÝZDOBA

Výběr květin by se měl řídit sezonou, bude levnější a přesto krásná. Zvolte si květiny, které rostou v tomto období, nebo využijte přírody. Louky a pole jsou plné překrásných a svěžích květin. Spolu s kamarádkami a příbuznými můžete vytvořit svatební výzdobu na jídelní stoly, svatební oblouk, a když si troufnete, tak i kytici pro nevěstu. Bude vás hřát skvělý pocit z vlastní práce a ušetříte nějakou tu korunu.


8. FOTOGRAF A KAMERAMAN

Ceny profesionálních fotografů a kameramanů se mohou vyšplhat do astronomických částek. Pokud máte někoho známého mezi kamarády nebo v rodině, kdo umí fotit a má k dispozici i kvalitní techniku, poproste ho o fotografování vaší svatby. Dotyčný vám to může dát i jako originální svatební dar.


POZOR - VELMI DŮLEŽITÁ POZNÁMKA: Né každý strýček, kamarád. a nebo brácha s foťákem zaručí výsledek kvalitních fotek a vzpomínek. Tento krok se snažte udělat tehdy, když jste si JISTÍ, co Váš známí opravdu umí.

9. KADEŘNÍK A KOSMETIČKA

Samozřejmé, že každá nevěsta chce být ve svůj svatební den nejkrásnější a služby profesionální vizážistky a kadeřníka nejsou právě levnou záležitostí. Pokud máte šikovnou kamarádku, poproste ji, aby s vámi vyzkoušela různé možnosti líčení. Některé vizážistky i češou a cena je pak výhodnější.


DOPORUČENÍ PRO VÁS: Svatební make-up se velmi zásadním způsobem liší od denního líčení. Úskalí, které vás může čekat: Líčení nemusí být výrazné natolik, aby i dobře vypadalo na fotkách! ( světe div se - foťák Vám spolkne až 50% líčení!), v půlce vašeho svatebního dne se také může stát, že líčení nebude držet tak, aby to bylo vkusné a abyste s něm cítila dobře, a to nemluvě o účesu. PROTO DOPORUČENÍ Z DOPORUČENÍ - ŘÁDNĚ SI VŠE PROZKOUŠEJTE!

10. HUDBA

Není nutné mít na svatbě tu nejznámější kapelu za spoustu peněz. Máte kamarády a ty hrají nebo mají skupinu? Pozvěte je. Další možností mít kamaráda DJ a ten vám sestaví playlist z písní, které máte rádi a písničky na přání. Důležité je, aby se hudba líbila a rozhýbala svatebčany. Stačí vám k tomu notebook a kvalitní reproduktory.


11. VÝBĚR HOSTŮ

Určitě máte seznam hostů, které chcete pozvat na svatbu. Jejich počet je důležitá položka ve vašem rozpočtu. Zamyslete se, jestli jsou to opravdu blízké osoby nebo je zvete jen ze zdvořilosti.


12. JAK SE VZÍT ZA PÁR KORUN?

Nejlevnější variantou je asi svatba pouze se svědky a rodiči. Pokud nechcete dělat samé kompromisy a nevadí vám svatba jen s takto malým počtem lidí, směle do toho. Za ušetřené peníze můžete klidně vyrazit na líbánky.


13. VLASTNÍ VÝROBA DEKORACÍ

Čím více práce uděláte sami, tím méně peněz vás to bude stát. Máte jistě kamarádky a rodinu a ti vám rádi pomohou. Místo svatebních darů vám mohou zajistit třeba květiny, hostinu, zafinancovat pozvánky. Uvidíte, jak bude vaše svatba úžasná, a užijete si lahodné koláčky od babičky, a jak budou všichni obdivovat svatební výzdobu domácí výroby. Jen nezapomeňte všem poděkovat oficiálně, aby věděli, že si jejich pomoci vážíte.


14. SVATEBNÍ OZNÁMENÍ

Můžete si vyrobit vlastní svatební oznámení, nemusíte být ani tak graficky zdatní, dnes jsou na to programy. Další peníze můžete ušetřit tím, že vaše svatební oznámení nebudete posílat poštou, ale elektronicky, a nebo je hostům předáte při nějaké příležitosti. Také dejte oznámení jen těm, kdo jsou pozváni na hostinu nebo raut.


15. NEŘEŠTE NA TOM, CO JE PRO VÁS DŮLEŽITÉ

Ani nízkonákladová svatba by se neměla obejít bez toho, co je důležité pro vás dva. Ať už je to cokoliv, určitě na tom nešetřete, protože se v ideálním případě berete jen, jednou za život. Svatební den má být tím nejhezčím v životě. To ale neznamená, že by vás měl finančně zruinovat. I svatba za pár korun může být překrásná a nezapomenutelná.

Proto pečlivě zvažte, jakou svatbu chcete, abyste toho nelitovali.


Na tomto konceptu se podíleli:

Svatební šaty: V bílém

Náušnice: Monaty.sk

Související příspěvky

Zobrazit vše

SLEDUJ NÁS KDEKOLIV JSI

bottom of page