top of page

Jak se vypořádat se svatebním stresem

Zdravá nervozita ke svatbě samozřejmě patří. Pokud ale překročí určitou mez, může naopak průběh svatebního dne nepěkně pokazit. Chcete si tedy svou svatbu užít se vším všudy? Inspirujte se našimi tipy, díky kterým proplujete svým vysněným dnem bez zbytečného stresu a nervozity.


JAK NA NÁS SVATEBNÍ STRES PŮSOBÍ?

Krátkodobě může být svatební stres užitečný – nutí nás dělat rychlá rozhodnutí a lépe se soustředit. Dlouhodobý stres však může být škodlivý pro naše zdraví, může způsobit kožní vyrážky, nespavost, úzkost, deprese, únavu, střevní problémy, slabší imunitní systém, špatné uchovávání paměti a informací.


Abyste se ze samého stresu a nervozity z toho, zda na vaší svatbě všechno proběhne jak má, nezhroutili se, pokuste se už pár dnů před svým dnem D dostatečně odreagovat. Za prvé – nepropadejte panice. Níže jsou naše nejlepší organizační a wellness tipy, jak překonat svatební stres.


DOSTATEČNĚ SPĚTE

Dlouhý a vydatný spánek působí jako lék. Zvlášť pokud se nacházíte ve velmi náročném životním období. Několik dnů před svatbou si každý den naordinujte alespoň osmihodinový spánek. Pokud se vám špatně usíná, pusťte si relaxační hudbu a začtěte se do nějakého příjemného čtení, které se ovšem rozhodně netýká svatby. Přijdete tak na jiné myšlenky, což je nezbytné pro Váš klidný spánek.


BĚŽTE SI ZACVIČIT

Aktivní pohyb působí blahodárně nejen na tělo, ale také na mysl. Abyste si pořádně pročistili hlavu, poslední dny před svatbou se pořádně hýbejte. Každý den si dopřejte intenzivní cvičení nebo alespoň hodinovou procházku přírodou. Jóga je zvláště dobrá pro nalezení svého vnitřního zenu. Existuje spousta online zdrojů o výhodách všímavé meditace nebo dokonce o síle jednoduchých dechových technik ke zmírnění úzkosti.


PRAVIDELNĚ JEZTE

Vaše střeva a mozek jsou velmi úzce propojeny, a proto je důležité abyste se zásobili zdravou a vyváženou stravou (také s několika pamlsky) aby Váš mozek fungoval a vyhnuli se, svatebnímu stresu. Absolutně ŽÁDNÉ nárazové diety Nejsou vhodné.



VYPOVÍDEJTE SE

Jestli Vás před svatbou něco trápí nebo stresuje, nenechávejte si to rozhodně pro sebe. Tento problém by ve Vás ještě narůstal. O tom, kvůli čemu nemůžete spát, se svěřte někomu blízkému z rodiny či přátel. Vnitřně se vám uleví a možná společně najdete řešení vašeho problému.


NEŽIJTE JEN SVATBOU

Abyste si psychicky ulevili, zaměřte se i na svůj aktuální osobní život, koníčky, rodinu a přátele. Zajděte si s partnerem jen tak na večeři či večerní procházku, užijte si wellness, vyrazte s přáteli do kina nebo se projděte přírodou. Pokud si chcete opravdu vyčistit hlavu, v těchto případech se co nejvíce vyhýbejte hovorům o vaší blížící se svatbě.


SVATEBNÍ KOORDINÁTOR VÁM UŠETŘÍ ČAS I NERVY

Svatební koordinátor má kontakty, ví co je potřeba zařídit nejdříve a co klidně ještě počká. Může vám zorganizovat celý svatební den a navrhnout poradenství ohledně svatební etikety. Cílem je vidět Vaši vysněnou svatbu, ožívat bez stresu. Najděte si někoho, kdo zvládne vše perfektně naplánovat a připravit před svatbou. Poté zvládne i koordinaci obřadu, výzdobu, naplánování a organizaci celého dne abyste si mohli užít svatební den naplno.



Máte stanovený rozpočet, a tak si nemůžete dovolit nechat organizaci celé svatby na koordinátorovi? Nevadí. Klidně si můžete objednat jen organizaci svatebního dne, svatebního obřadu nebo některé části. Tak nezaplatíte tolik peněz, ale stále budete mít nějakou pomoc.

MYSLETE V MALÉM

Nedostatek času? Pokud máte jen pár měsíců na organizaci vašeho dne D, malá svatba zmírní stres. Mikro svatby jsou stále populárnější, protože jsou cenově dostupné, intimní a skvělé pro ty, kteří se nemohou dočkat, až řeknou „ své ano“!


Krátký časový rámec může také pomoci uklidnit vaši mysl, protože není čas na přemýšlení.

Mnoho párů se rozhodlo zcela upustit od plánování svatby a oslavit svou lásku soukromým obřadem. To je skvělá volba pro ty, kteří trpí sociální úzkostí a děsí je myšlenka tolika očí upřených na ně.


Co z toho všeho vyplývá? Plánování svatby má pro Vás být radostným časem a ne noční múrou, proto pokud cítíte, že je toho na vás nějak příliš, uberte plyn a zkuste alespoň jeden z těchto bodů.Zaručujeme Vám, že se najednou budete cítit o 180° lépe.


Váš svatebni magazin Moliere






Související příspěvky

Zobrazit vše

SLEDUJ NÁS KDEKOLIV JSI

bottom of page