top of page

Etiketa svatebního dodavatele, kterou potřebujete znát před velkým dnem

Pokud plánujete svatbu poprvé, máte pravděpodobně pocit, že jste vstoupili na nezmapované území. Svatba v rámci organizování může být složitá - zejména u mnoha různých prodejců, kteří mají různé potřeby a způsoby prodeje! Nebojte se! Sestavili jsme v podstatě vše, co potřebujete vědět o etiketě svatebních dodavatelů. Doufáme, že Vám tyto tipy pomohou lépe porozumět rolím Vašeho dodavatele a povedou k plodnému a úžasnému vztahu mezi klientem a prodejcem!


PRŮZKUM DODAVATELŮ Otázka: Jak zahájím svůj průzkum pro svatební dodavatele?

Odpověď: Pokud jde o hledání svatebních dodavatelů, existuje mnoho míst, kde začít. Ať už používáte adresář svatebních dodavatelů nebo jednoduše vyhledáváte na Googlu, Facebooku, zkontrolujte, zda mají reference od předchozích klientů. Užitečným tipem pro čtení recenzí je hledat věci, které jsou pro Vás důležité, jako je skvělá komunikace nebo kreativita. Instagram je také skvělý nástroj pro hledání svatebních prodejců ve Vaší oblasti. Tip pro profesionály: Obvykle se můžete o prodejcích dozvědět více z jejich profilů na Instagramu! Můžete například vyhledat #svatebnifotografbrno a najít svatební fotografy v Brně. Otázka: S jakými dodavateli bych měl mít telefonický hovor nebo osobní setkání?

Odpověď: Vaši svatební prodejci budou ti, kteří Vám pomohou přeměnit Váš sen ve skutečnost. Před podepsáním smlouvy vždy doporučujeme alespoň telefonní hovor s Vašimi dodavateli. Jedinou výjimkou by bylo, pokud pracujete s plánovačem. Váš plánovač bude pravděpodobně mít seznam nejlepších dodavatelů, se kterými mnohokrát pracoval a kterým důvěřuje. Dokonce ani tehdy neuškodí telefonování a chatování! Otázka: Jak najdu správného dodavatele pro svou osobnost?

Odpověď: Udělejte si nějaký čas na přemýšlení o své osobnosti. Co je důležité pro Vás? Jste spíše osobou, které se daří organizace a včasná komunikace, nebo spíše ne? To jsou důležité otázky, které byste měli položit sami sobě, a také svým potenciálním prodejcům během počátečních schůzek!

Fotograf: Kati Malinká, Místo: Chateu Lechovice

JAK KOMUNIKOVAT S DODAVATELI Otázka: Opravdu bych se rád osobně setkal se svým osobním dodavatelem. Jak to udělat?

Odpověď: Dostáváme takové otázky. Setkání s Vašimi blízkými dodavateli, abyste se seznámili se všemi krásnými věcmi, které Vás uchvátili, má smysl! Nejprve ale zkontrolujte, zda byly schůzky nebo plánovací čas zmíněny ve Vaší původní smlouvě nebo balíčku PDF. Pokud ne, laskavě jim sdělte jak často se chcete setkávat se svým dodavatelem. Mějte na paměti, že svatební dodavatelé mají opačné plány jako většina ostatních lidí“ v pracovních týdnu. Váš dodavatel pravděpodobně pracuje o víkendech, během týdne si vezme den nebo dva volno, aby se postaral o svůj osobní život. Dodržování času a harmonogramu Vašeho dodavatele je důležité!

Otázka: Je vhodné poslat sms svému svatebnímu dodavateli (zejména fotografovi, kameramanovi nebo plánovači)?

Odpověď: Nedoporučujeme odesílat textové zprávy, pokud si tuto hranici předem nevyjasníte. Svatební dodavatelé pravděpodobně používají k práci své osobní telefony, takže je snazší dostat od nich odpověď, pokud jste poslali e-mail, stačí do předmětu napsat odpovědět. "Obecně bych řekl, že nejdůležitější radou je být otevřený, čestný a zdvořilý vůči všem Vašim dodavatelům."


Zkuste si připomenout, že profesionálové, se kterými mluvíte, jsou odborníky ve svém oboru a jsou zdrojem velmi cenných znalostí, poznatků a tipů - poslouchejte také jejich návrhy a varování. Žijí a umírají podle své pověsti a pravděpodobně si vybudovali své podnikání od základů - jejich agenda je stejná jako Vaše, což je zajistit, abyste měli ten nejúžasnější možný den.

Sladký bar: Cakekarna, Místo: Humno 11

VYJÁDŘENÍ POCITŮ Otázka: Jak mohu říct svému dodavateli, že chci určité věci jinak?

Odpověď: Pokud plánujete svatbu, je to pravděpodobně jedna z největších věcí, která zabírá váš prostor. Je to vzrušující a také poněkud stresující čas a chcete se ujistit, že nepřekračujete všechny možné hranice! Zapamatujte si toto: Vybrali jste si své dodavatele, protože jsou odborníky na realizaci vize, kterou máte na mysli. Pokud se však zdá, že Vám to bere nepřiměřené množství času nebo Vám chybí klíčové termíny, zavolejte svému dodavateli a poproste ho, zda můžete vypracovat plán.

Otázka: Co když řeknu ne?

Nelíbí se Vám, co dodavatel vytvořil nebo udělal?

Odpověď: Mluvte! Existuje mnoho druhů ohleduplných způsobů, jak informovat dodavatele, že jejich výstup neodpovídá Vaší vizi. Dodavatelé chtějí, aby Váš den byl vše, o čem jste kdy snili, takže by neměli mít problém s provedením změny, která Vás učiní šťastnými. V závislosti na Vaší smlouvě však mohou být účtovány další poplatky. Zkontrolujte smlouvu. Pokud k tomu dojde ve svatební den, zůstaňte v klidu. Nechte pověřenou osobu (Kamarádka, svědek)promluvit si s dodavatelem o tom, jak může den zachránit a provést opravu. Otázka: Máte pocit, že s jeden z Vašich dodavatelů by měl jít jiným směrem. Jak je ,,propustit"?

Odpověď: Nikdy není snadné si uvědomit, že jeden z Vašich dodavatelů prostě nebude fungovat. Jako vždy zkontrolujte smlouvu. Není šťastné ztratit dodavatele, ale doporučujeme abyste o něm přemýšleli z jeho pohledu. Uvědomte si, že využíváte jejich služby v den Vaší svatby - a pravděpodobně kvůli Vaší rezervaci odmítají jiné svatby nebo události. Pokud máte pocit, že smluvní podmínky nebyly splněny, může být prostor pro vyjednávání, ale je běžnou zdvořilostí nenechat Vašeho dodavatele jít bez požadavku na vrácení zálohy.


JÍDLA PRO VAŠE DODAVATELE Otázka: Měli bychom obstarat jídlo pro naše svatební dodavatele?

Odpověď: Ano! Dodavatel, který bude na Vaší akci déle než pět hodin, by měl dostat jídlo. Přemýšlejte o svém běžném pracovním dni: Dáte si pauzu, abyste se najedli? Je pravděpodobné, že odpověď zní „ano“. Vaši svatební dodavatelé tvrdě pracují a dávají celé jejich ,, Já" pro Váš den. Palivo v podobě jídla jim pomůže pokračovat v nejlepším výkonu po celý den! Navíc většina dodavatelů vyžaduje jídlo ve své smlouvě, takže můžete být povinni jim jídlo obstarat bez ohledu na etiketu svatebního dodavatele.

Otázka: Dát jim stejné jídlo jako nám?

Odpověď: To je otázka, kterou si mnoho páru uvědomí až po svatbě! Mnoho restaurací bude mít možnost „jídla pro dodavatele“, která jsou obvykle levnější než jídlo, které Vaši hosté jedí. V závislosti na Vašem rozpočtu a na tom, jak „dobře“ chcete své dodavatele nakrmit, určí, jaké jídlo si objednáte pro tým dodavatelů. Obecně jsou dodavatelé všichni připraveni jíst vše co jim dáte, ovšem teplé jídlo je to nejlepší. Uvědomte si, že to jsou stejní lidé jako Vy. Důležitá poznámka: Je běžnou zdvořilostí zeptat se Vašich dodavatelů, zda mají nějaké potravinové alergie bez ohledu na to, jaké jídlo jim budete dávat. Tímto způsobem se také mohou připravit na alternativní jídlo, pokud neexistují možnosti, jak se vyrovnat s jejich potravinovou alergií.

Otázka: Kdy by měli naši svatební dodavatelé jíst?

Odpověď: Toto je důležitý rozhovor s Vašimi dodavateli. Pokud si najmete skupinu, budete muset do večeře zapracovat přestávku na večeři. Fotografové a videografové budou pravděpodobně dávat přednost jídlu, když budou jíst nevěsta a ženich (fotografie hostů, kteří jedí jídlo, nejsou pro tyto dodavatele obvyklé). Plánovači nebo koordinátoři by raději měli jíst po obsazení všech hostů. Pokud máte obavy o načasování přestávek Vašeho dodavatele, nezapomeňte se zeptat před velkým dnem, abyste je pak zbytečně nehledali.

Otázka: Měli bychom našim dodavatelům dovolit pít na svatbě?

Odpověď: Tohle je zcela na Vás. Obvykle dodavatelé nepočítají s alkoholem, pokud je na to pár nepřizval. Pokud tedy chcete, aby Vaši prodejci pocítili svatební emoce ve sklenici vína nebo piva, zajistěte to a dejte jim vědět! Váš důvěryhodný tým bude pravděpodobně pít zodpovědně aby to nezasahovalo do výkonu jejich práce.

SPROPITNÉ VAŠIM DODAVATELŮM Otázka: Měli bychom dávat spropitné svatebním dodavatelům?

Odpověď: Zkrátka ano. Dodavatelé, kteří očekávají, že obdrží spropitné, jsou: kadeřnice, vizážistka, umělci živé hudby a personál v daném místě. Je na zvážení, jestli chcete dávat spropitné úředníkovi, fotografovi, kameramanovi, koordinátorce a dalším různým dodavatelům. Pokud uznáte za vhodné, nemusíte dávat spropitné jako jsou peníze, ale můžete jim dát dárek, který by je mohl potěšit.


Tip: Je dobré zahrnout spropitné nebo dárky pro Vaše dodavatele do Vašeho rozpočtu na svatbu. Otázka: Jakou částku jim dát?

Odpověď: To opravdu záleží na dodavateli. U služeb, jako je kadeřnice a vizážistka, se spropitné jako 10–20% považuje za obvyklé. Prodejci potravin a nápojů mohou přidat spropitné do svého balení. Pokud plánujete spropitné pro fotografa, tvůrce videa nebo koordinátora, je vhodné gesto 1200 - 5000 Kč nebo pěkný dárek.

Otázka: Kdy dát spropitné?

Odpověď: Pokud jste si najali koordinátora, tak je dobré dát spropitné na konci Vaší svatební noci nebo po skončení jejich služby. Otázka: Raději bychom dali dárek než spropitné. Jaké jsou nápady na dárky pro svatební dodavatele?

Odpověď: Dárky jsou skvělý způsob, jak ocenit své dodavatele, kteří neočekávají spropitné! Svatební dodavatelé pracují dlouhé hodiny, takže poukazy do wellness, sauny nebo nějaký jiný poukaz vždy ocení!

SPOLEČNÉ ZÁLEŽITOSTI PO SVATBĚ Otázka: Měli bychom zaslat poděkování našim svatebním dodavatelům?

Odpověď: Svatební dodavatelé obvykle vkládají do Vašeho dne celé srdce, protože vědí, jak je pro Vás důležitý. Poděkování ve formě zaslání děkovné kartičky se neočekává, záleží ovšem na daném páru, ale většinou velký vděk vycítí během Vašeho dne z Vašich pohledů, chování apod.

Otázka: Pokud chceme, aby naše svatba byla zveřejněna, je potřeba se zeptat našich dodavatelů?

Odpověď: Ano! Doporučujeme Vám však kontaktovat své dodavatele a ujistit se, že Vy i druhá strana souhlasí se zveřejněním. Váš fotograf bude také muset poskytnout svatebním blogům nebo publikacím svolení k použití Vašich obrázků. Mnoho blogů, včetně toho našeho, také vyžaduje exkluzivitu pro zveřejnění. To znamená, že byste se měli ujistit, že dodavatelé postupují podle toho, jak jste se dohodli.

Otázka: Značka nebo firma chce použít naše svatební fotografie pro své marketingové účely, musíme požádat našeho fotografa o povolení?

Odpověď: Ano, ano, ano! Znovu zkontrolujte smlouvu. Pravděpodobně existuje podmínka o nepoužívání fotografií pro komerční účely. Chcete-li věci usnadnit, jednoduše předejte značky, firmy nebo blogy, které chcete aby Vás uveřejnili, Vašemu fotografovi.

Otázka: Můj svatební dodavatel nezveřejnil informace o mé svatbě na svých účtech v sociálních médiích. Měl bych být naštvaný?

Odpověď: Sociální média navždy změnila svatební svět! Víme, že může být vzrušující očekávat, že Váš svatební dodavatel zveřejní informace o Vaší svatbě, ale není to nutné. Najali jste svého dodavatele aby Vám provedl službu a pokud to udělal, tak to se počítá! Nenechte se odradit, pokud nevidíte příspěvek svých svatebních dodavatelů o svém dni. To neodráží kvalitu Vaší svatby ani jejich pocity vůči Vám. Pamatujte, že svatební prodejci používají své účty sociálních médií jako marketingové nástroje pro svoji firmu. V tomto odvětví existuje mnoho faktorů, které vstupují do obsahu, které tito lidé zveřejňují na svých účtech.



Doufáme, že Vám tyto tipy pomohou cítit se sebevědomě a připraveně si užít každou minutu Vaší svatby! A přejeme skvěle zážitky v plánovaní Vaší svatby !


Váš svatebni magazin Moliere

Související příspěvky

Zobrazit vše

SLEDUJ NÁS KDEKOLIV JSI

bottom of page